Al Moianès hi ha un munt de racons amb encant. N’hem triat 5 d’ells per encisar-vos amb la seva bellesa, sense sortir de casa. Però us recomanem que, tot passejant pels camins i sendes que hi porten, us hi arribeu. Descobrireu el silenci del bosc trencat pel cant de les moltes espècies d’ocells que hi habiten, el murmuri de l’aigua quan t’hi acostes i potser, amb molta sort, veuràs de reüll un follet amagant-se en sentir-te arribar.

 

Salt d'aigua de la Balma d'Esplugues, un raco amb encant del Moianès

Salt de la Bauma de l’Espluga a Sant Quirze Safaja. C.I.C.-Moià

 

5 Racons amb encant del Moianès

Salts d’aigua, fonts i rierols

Bauma de l’Espluga
Bauma de l'Espluga, un racó amb encant del Moianès

Bauma de l’Espluga. C.I.C.-Moià

A 15′ de camí des de Sant Quirze Safaja trobarem aquest racó que ens portarà en un viatge en el temps fins 30.000 anys enrere. És una balma natural on ja es refugiaven sota cobert els nostres avantpassats més llunyans. Les restes trobades en l’excavació feta el 1960 ho testimonien. Una vida dura la dels nostres avantpassats!
El salt d’aigua de 10 m d’alçada del torrent de l’Espluga ha format en aquests milers d’anys una petita i frondosa vall que es pot admirar des de la balma. Passar una bona estona en aquest indret, acaronats pel so de l’aigua, a redós sota la pedra on seien els nostres ancestres i veient la voluptuositat de la vegetació que l’envolta és sens dubte una bona manera d’apreciar la perfecció i bellesa de la creació de la Natura.
Trobareu en aquest link un itinerari fàcil a la Bauma de l’Espluga des de Sant Quirze Safaja.

 

Torrent Mal
Un altre racó amb encant. El Torrent Mal de Moià

Torrent Mal. C.I.C.-Moià

El Torrent Mal baixant amb força

Torrent Mal baixant fort. C.I.C.-Moià

Fent un passeig de 5 km des de Moià, sortint del poble pel camí que passa pel cantó de l’aeròdrom, arribarem al Torrent Mal. Aquest torrent té racons de gran bellesa policromàtica…Per què doncs anomenar-lo Torrent Mal? Ho podem saber gràcies a un article d’Antonio Mora Vergés. Aquí en teniu un trosset:
Sembla que anaven de tornada, un parell de monjos, l’un alt, fort i xerraire, i l’altre prim, fràgil i murmurador; un cop havien creuat la riera de Marfà que anava molt crescuda , venint del Sailoic [ avui quasi enrunat ], es van trobar que el torrent que ve de Moià, també baixava molt fort. Al costat de la riba, hi havia una dona extremadament bella [ al Moianès, el fet és molt corrent i aleshores i ara, no crida l’atenció de ningú, oi ? ], la mossa els va manifestar que tenia por de creuar tota sola, i els va demanar ajut. Es sabut que els monjos – que fan vot de castedat – s’han d’abstenir de relacionar-se tant com sigui possible amb dones, i si son joves i boniques més, però el monjo alt i fort, va pensar que també…
Pots llegir tot l’article a Moianès.net

Font de les Tàpies
Font de les Tàpies al Moianès

Font de les Tàpies. C.I.C.-Moià

A 6 km de Calders, a prop de la masia de les Tàpies, en una fondalada del torrent del mateix nom, trobem un racó on podrem, si tenim sort i només les nits amb lluna, veure a les fades de l’aigua dansar. Un salt d’aigua de 25 m de caiguda i una bonica font que alimenta una bassa, voltada de plataners i un pollancre de 40 m d’alçada, amb abundància de molses i falgueres, ben segur és un indret que facilita el volar de la imaginació. Ideal per descansar la ment i l’esperit. I si es un bon moment trobareu també uns quants bolets dels que creixen al Moianès.
L’accés és per una baixada un pèl dificultosa, aneu amb cura.
Aquí teniu una ruta des de Calders a la Font de les Tàpies


immobiliaria al Moianès

Els Gorgs Blaus
Els Gorgs Blaus, un lloc amb encant

Els Gorgs Blaus. C.I.C.- Moià

Espectacular gorg al qual hi podem arribar des de Monistrol de Calders (2,5 km) per una pista de terra. El conglomerat blavós, modelat pel curs de la riera Golarda amb formes de gran bellesa durant milions d’anys, fa que quan hi toca la llum del sol reflecteixi el color que li dóna nom. La visió es torna excepcional quan s’admira des del penya-segat d’uns 40 metres, a la vora del camí de llevant. Aquestes pedres ja eren aquí quan el mar va cobrir-les i varen sortir a l’aire per moviments tel·lúrics fa molt de temps. Un exemple del que es pot formar amb només aire, aigua, foc, terra i… uns quants milions d’anys.
Link del camí per arribar-hi des de Monistrol de Calders: Els Gorgs Blaus
I una excursió de Moià a Monistrol de Calders passant pels Gorgs Blaus

 

El Molí de Brotons – Salt de la Tosca
Molí de Brotons i Salt de La Tosca

Molí de Brotons – Salt de La Tosca. C.I.C.-Moià

I no podia mancar en aquest petit recull una imatge emblemàtica del Moianès com és el Molí de Brotons, també anomenat Molí de la Tosca pel nom del salt d’aigua a tocar de la balma on, aprofitant l’aixopluc, es va construir. Es té constància de que va estar habitat i en funcionament des de l’any 1608 fins al 1863, quan per culpa de les fortes pluges, una crescuda de grans dimensions va inundar l’habitatge i se’n va endur un nadó amb el seu llitet de fusta. Es va ofegar tota la família del moliner. És un lloc de gran bellesa i dificultós de trobar. S’hi pot arribar, entre altres camins, des de Moià (4 km), agafant la pista que va de Moià a Monistrol de Calders per la Vall de Marfà. Aneu en compte perquè que la pista està en força mal estat. Millor arribar-hi tot passejant o en bicicleta. Pel camí gaudireu d’uns paisatges excepcionals en qualsevol època de l’any.
Aquí teniu una ruta des de Moià que passa pel Molí de Brotons proposada per C.I.C.-Moià


I tu, coneixes altres racons amb encant del Moianès?

 

 

Més imatges al web de CIC – Moià


Palauet Modernista del Tenor Viñas en venda
Palauet Modernista del Tenor Viñas en Venda

FacebookTwitterGoogle+Compartir