Els primers documents escrits existents sobre una església a l’Estany són de l’any 990. El 1080 va ser fundat el Monestir i l’església de Santa Maria va ser consagrada el 1131, moment en què va rebre quantitat de donacions i esdevingué senyor de gran part de les terres del Moianès. Durant segles el monestir va anar ampliant la seva influència al territori.
L’historia del monestir de l’Estany és convulsa i amb episodis de gran violència…


El Monestir de Santa Maria de l’Estany


Claustre del Monestir de Santa Maria de l'Estany

Claustre de Santa Maria de l’Estany. C.I.C.-Moià

L’historia del monestir de l’Estany és convulsa i amb episodis de gran violència. Al segle XIV Santa Maria de l’Estany va comprar el terme d’Oló i el seu castell. En principi, els habitants d’Oló varen estar contents amb el canvi de senyor. Poc varen tardar a descobrir que el nou amo era igual de dolent que l’anterior i farts de les injustícies i explotació a la qual eren sotmesos es van revoltar, arribant a assaltar i incendiar el Monestir l’any 1395. Els monjos varen abandonar-lo durant 40 anys. Passats aquests anys tornaren a habitar-lo i varen continuar creixent en poder fins que per una butlla del papa Climent VIII, al 1592 el monestir va quedar secularitzat, convertit en col·legiata i finalment. al 1775, el bisbe de Vic la va convertir en una simple parròquia de la categoria més baixa, on anaven destinats els capellans acabats d’ordenar.
El conjunt monacal va ser declarat Monument Històric Artístic el 1931, sent sotmès entre els anys 1966 i 1970 a una profusa labor de restauració.


L’Esglèsia


Monestir de Santa Maria de l'Estany al Moianès

Monestir de Santa Maria de l’Estany. C.I.C.-Moià

L’església de Santa Maria de l’Estany és d’estil romànic i presenta una única nau amb tres absis. Va ser construïda al segle XII. Després dels greus desperfectes que va patir durant el terratrèmol ocorregut el 1448, l’església es va reconstruir mitjançant arcs gòtics que van quedar posteriorment coberts durant una nova reconstrucció duta a terme al segle XVII. En el seu interior es troba una imatge de la Mare de Déu alletant al nen, talla del segle XIV. L’altar està presidit per la seva patrona, la verge de Santa Maria de l’Estany, del segle XVI, esculpida en alabastre i policromada.


Finca't immobiliaria al Moianés


El Claustre


Claustre del Monestir de l'estany

Claustre de Santa Maria de l’Estany. C.I.C.-Moià

El claustre va començar a construir-se en la primera meitat del segle XIII.Es té constància d’aquests fets per un document que es conserva sobre les processons que se celebraven en el claustre (Liber processionàries monasteri stagensis, segle XIV). Encara que en el document no posa quina zona del claustre estava acabada,sí indica que en 1258 ja es realitzaven aquestes processons.
Presenta planta quadrada i cadascuna de les quatre galeries està composta per deu arcs en els quals es troben nou parells de columnes. Els capitells es troben en molt bon estat de conservació.
El claustre no té pilars en les cantonades sinó grups de cinc fustes. Les galeries estan cobertes amb una estructura de bigues de fusta. És troba adossat a la nau sud de l’església, amb la qual es comunica a través d’una porta en les dependències del claustre. És l’antiga sala capitular que va ser convertida en capella de sant Nicolau i més tard en capella del Sagrament.
La galeria nord és la més antiga del claustre. Els capitells van ser esculpits a la fi del segle XII i la colla sud és l’última que es va construir a mitjan segle XIII.


Monastir de l'Estany

Monestir de Santa Maria de l’Estany. C.I.C.-Moià

Un dels llocs a visitar quan vinguis al Moianès

 

Fotos: C.I.C.-Moià


Finca't immobiliaria a Moià


EL MONESTIR DE SANTA MARIA DE L’ESTANY
Pl. Monestir, 4
L’Estany 08148
Tel. 93 830 30 40
mail@monestirestany.cat

Horari de visites
Obert:
de dimarts a diumenges i festius
Matí de 10.00 a 14.00 h

Tancat del 20 de desembre
a 20 de gener

Més informació al web del Monestir de Santa Maria de l’EstanyFacebookTwitterGoogle+Compartir