Les coves del Toll són unes de les coves més riques d’Europa en fauna del Quaternari i es considera un lloc d’interès paleontològic i arqueològic únic a Catalunya. Visitar aquestes coves és endinsar-se en el passat més llunyà de la vida al Moianès i a Europa. En els darrers 60 anys s’han trobat fòssils marins de milions d’anys i restes d’animals i humans de desenes de milers d’anys d’antiguitat.La visita a les coves del Toll és un viatge en el temps a l’època en què va néixer la humanitat.

 

Les Coves del Toll

Passadis de les Coves del Toll a Moià

Coves del Toll. C.I.C.-Moià

Fa 40.000.000 d’anys, un mar ocupava la Catalunya Central. Quan els Alps i els Pirineus s’aixecaren, aquest mar va desaparèixer. Amb el pas del temps, l’aigua dels cursos fluvials varen anar deixant al descobert jaciments de fòssils marins que encara es poden trobar a certs llocs del Moianès, però sobretot en aquestes coves. Al 1948 es varen començar les tasques d’exploració de les Coves del Toll, i les troballes de fòssils que s’hi han fet fins avui fan d’aquestes coves unes de les més riques d’Europa en fauna del Quaternari. A més, per les troballes de restes humanes i de la seva activitat al Paleolític i Neolític (prehistòria), el Complex del Toll es considera d’interès paleontològic i arqueològic únic a Catalunya.


Esquerda de la cova del Toll al Moianès

Cova del Toll. C.I.C.-Moià

Les coves del Toll varen ser refugi d’animals que habitaven el Moianès fa 100.000 anys, i més endavant varen ser ocupades pels nostres avantpassats més llunyans, els Neandertals, fins que els humans es convertiren en recol·lectors i començaren a construir les seves llars fora de les coves.
Les restes trobades en els sediments de les coves del Toll indiquen la presència d’una fauna quaternària variada, en que destaca l’ós de les cavernes,el rinoceront, l’hipopòtam, lleó, llop, hiena, linx, isard, cèrvol, cavall, bisont, senglar i altres. També s’hi ha trobat restes humanes enterrades i nombrosos estris domèstics (terrissa, agulles i culleres, destrals i puntes de fletxa de sílex,etc.), així com també restes d’animals domèstics i d’aliments (grans de blat,pèsols, etc.).


fincat-logo-banner-700x215


Detall de les Coves del Toll al Moianès

Coves del Toll. C.I.C.-Moià

Fins l’actualitat s’han descobert i explorat quatre cavitats: la cova del Toll (1.148 m de recorregut horitzontal), la cova de les Toixoneres (50 m), la cova Morta (100 m) i l’avenc del Bassot (15 m de fondària), les quals formen l’anomenat complex del Toll. Es suposa que antigament les diferents cavitats estaven connectades entre sí. La cova del Toll té forma de T i del seu recorregut total, 158 metres són visitables. L’espai visitable es divideix en dos sectors: Galeria Sud (108 m) que correspon a la zona ocupada per l’home prehistòric, i Galeria Est (50 m), que voreja, travessa o passa per sobre del curs fluvial o riu intermitent, i on es troba la Sala de la Pota de l’Elefant, de gran bellesa estètica.


Detall de les Coves del Toll

Sala de la Pota de l’Elefant a les Coves del Toll. C.I.C.-Moià

Si visitem les Coves del Toll, situades al terme de Moià i a prop de Collsuspina, descobrirem un món subterrani de grans formacions de roca que ens captivarà per la seva bellesa. Són unes de les coves més riques d’Europa en fauna del Quaternari i es considera una localitat d’interès paleontològic i arqueològic única a Catalunya.
Gran part de les troballes fetes a les coves en els últims 60 anys les podem veure al Museu Arqueològic i Paleontològic de Moià.


Un dels llocs a visitar quan vinguis al Moianès

 

Fotos: C.I.C.-Moià


fincat-promo-banner-700x200


LES COVES DEL TOLL
Crta. N-141 (crta de Vic), km. 32
08180 Moià

Per informació i reserves:
Museu de Moià
C/ Rafael Casanova núm, 8
08180 Moià

Tel. 938 209 134 / 938 208 535
Fax. 938 208 525
Mail: info@covesdeltoll.com

Més informació al web de Les Coves del TollFacebookTwitterGoogle+Compartir