Moià celebra la Festa Major d’Hivern el dia del seu patró, Sant Sebastià. I ho fa des de 1676, quan després d’invocar la protecció del sant, les pestes que assolaren part de Catalunya en aquells temps no varen arribar al Moianès. Aquesta és una gran i antiga festa celebrada amb balls i danses tradicionals que Moià ha sabut mantenir per centenars d’anys. Us convidem a participar-hi.

 

Danses Tradicionals de Moià

Ball de Gitanes

Ball de gitanes, dança tradicional per la festa de Sant Sebastià a Moià

Ball de Gitanes. C.I.C.-Moià

 

El Ball de Gitanes és un dels balls més antics de Moià. En els seus inicis seguien a la processó i més tard varen prendre posició davant de la mateixa. També acompanyaven als administradors en el “llevant de taula”, quan a la tarda, després de dinar, ballaven per les cases dels adinerats mentre els administradors de la Confraria de Sant Sebastià demanaven almoina. En aquells temps, com que era mal vist que les dones ballessin en públic, tots els dansaires eren homes, alguns d’ells disfressats de dona amb un vel que els hi cobria la cara. Ara les dones prenen part al ball.


 

Ball del Ciri

Ball del Ciri a la Festa Major d'Hivern de Moià

Ball del Ciri. C.I.C.-Moià

 

El Ball del Ciri de Moià és un ball elegant del qual es té constància des del segle XVIII. Formava part de la cerimònia de canvi d’administradors de la Confraria de Sant Sebastià. El ballen sis parelles, les dels tres administradors sortints i les dels tres administradors entrants. Comencen ballant les tres parelles dels administradors sortints i a mig ball s’intercanvien el ciri i les almorratxes amb les dels administradors entrants, com a símbol del traspàs de funcions.


Els Garrofins

Els Garrofins a la Festa Major de Moià

Els Garrofins. C.I.C.-Moià

Diu la llegenda que un parell d’àngels passaren la nit a un antic hostal de Moià disfressats de pelegrins. Al matí, els vilatans es varen trobar amb una escultura de pedra de Sant Sebastià, tallada pels àngels per a protegir el poble. Per a mostrar el seu goig per aquest miracle, cada vigília de la festa de Sant Sebastià els Garrofins ballen pels carrers acompanyats per la música del flabiol, dels portadors de teies perquè no falti la llum encara que sigui nit fosca. L’endemà ballaran altra vegada a la sortida de la missa celebrada en honor de Sant Sebastià.

 

El Pollo

El Pollo Matapuces

El Pollo. C.I.C.-Moià

El Pollo, també anomenat el Pollo Matapuces, és un personatge tradicional de les festes a Moià. La seva funció és obrir pas a les processons i actes festius. Per fer aquesta tasca va guarnit com el veieu a la imatge, portant a la mà un bastó cobert amb una pell de conill. Amb aquest instrument dona cops a la canalla i als distrets que destorben el pas de la comitiva, tirant els barrets de què no s’hagin descobert a terra. Li és permès tot, pel que molt sovint és ell qui lia la troca en lloc de mantenir l’ordre.


Passant dels Tres Tombs

Carro dels Tres Tombs de Moià


Els Tres Tombs. C.I.C.-Moià

A causa de la proximitat dels Tres Tombs amb la Festa Major d’Hivern, molt sovint queden integrades. A Moià es fa una gran desfilada de vehicles agrícoles de totes les èpoques. Des de carros i carretes tirats per animals, com els que feien servir els nostres avantpassats, fins als tractors més moderns, tots tenen representació. La comitiva és oberta pel banderer i, no cal dir-ho, pel Pollo repartint cops de bastó als agosarats que se li posin pel davant. Gran part dels participants van vestits de l’època dels seus vehicles.


Ball del Contrapàs de Moià

Ball del Contrapàs a la Festa Major de Moià

Ball del Contrapàs. C.I.C.-Moià

El Contrapàs curt, ball català més antic que la sardana i a la que dona origen, es balla en la benedicció del tercer Tomb. És una dansa cerimonial que per tradició s’associa als traginers i al seu patró Sant Antoni. Es balla en honor al banderer i administradors de la Confraria de Sant Antoni. Un dels molts balls tradicionals que encara es ballen a Moià.Pels que volgueu veure més de les danses que és ballen per la festa de Sant Sebastià de Moià, us deixem aquest video gravat per C.I.C.- Moià


Més imatges i vídeos de les danses tradicionals de Moià a C.I.C.-Moià


 

 

CARTELLDANSES2015-640x906

FacebookTwitterGoogle+Compartir