Aprofitant una bauma troglodítica com a sostre, en un lloc idíl·lic amb abundància d’aigua, bosc i fauna, gent que vivia del que dóna la terra van construir una masia que seria habitada per 1.000 anys. I la van anomenar Mas Esplugues.
Ara el Mas d’Esplugues acull un dels radials de l’Ecomuseo del Moianès, el que tracta de l’aprofitament dels recursos naturals del bosc. Aquest lloc ens recordarà com vivien els nostres avantpassats en sintonia amb la natura. Una vida que a molts de nosaltres ens agradaria recuperar.


Mas d’Esplugues


Mas d'Esplugues al Moianès

Mas d’Esplugues. C.I.C.-Moià

 


En el paleolític, els nòmades caçadors-recol·lectors que feien estada al Moianès es refugiaven sota les baumes i dintre de coves, com les del Toll. Més endavant, quan l’home esdevenir agricultor i sedentari, va aprofitar les baumes per construir refugis més acollidors. Feia servir branques, palla i fang per fer unes parets exteriors, aprofitant el sostre, la paret del fons de roca i allisant el terra. Pel Moianès varen passar els ibers, els romans amb les seves viles, els visigots barallant-se amb els àrabs, els francs foragitant-los a tots… fins que al segle IX els comtats catalans s’independitzaren i el Moianès va començar a ser repoblat amb catalans vinguts del nord. Els pobladors que disposaven de terres per cultivar varen fer servir les baumes per construir cases més sòlides amb pedra seca. Al segle XII ja s’anomena el mas d’Esplugues en documents de l’època.


Un passeig de 2 km per camins que et descobriran indrets i racons amb encant.


Esplugues1-moianes

Pont d’Esplugues. C.I.C.-Moià


Durant centenars d’anys, diverses famílies i les seves generacions varen viure en aquest mas. Primer, convivint bèsties i habitants al mateix espai, després en diferents estances. Més tard varen construir estables i magatzems. Una mostra del que perdura en aquest lloc és el mil·lenari pont romànic que creua la riera Fontscalents.
Els pobladors del moianès van viure en equilibri amb el seu entorn durant segles, aprofitant els recursos que els hi oferia el bosc, el cultiu i la caça tot respectant els cicles naturals i l’ecosistema. El mas d’Esplugues era autosuficient, com la resta de masies de l’altiplà.


Finca't, immobiliaria al Moianès


Riera Fontscalents. C.I.C.-Moià


El mas va ser habitat fins al 2002. L’any 2014, una vegada rehabilitat, va ser obert al públic com a radial de l’Ecomuseu del Moianès, acollint a les seves tres plantes un projecte divulgatiu que mostra l’autosuficiència d’una casa de pagès i l’aprofitament dels recursos naturals del bosc.
Actualment només s’obre per visites concertades per a grups.


El mas d’Esplugues és un dels llocs per visitar quan vinguis al Moianès.


Imatges: C.I.C. MOIÀ


 

ESPLUGUES

Ctra. BV-1310, km 3,8
08183 Castellcir

Tel. 93 830 14 18  (Consorci del Moianès)

Horari:
Visites concertades per a grups.

Informació de l’Esplugues aquí

 

FacebookTwitterGoogle+Compartir