Recuperada el 1983, Els Tres Tombs és una festa tradicional inclosa a la Festa Major d’Hivern a Moià. Es fa en honor de Sant Antoni Abat, protector dels animals. Hi participen carros i carretes tirades per animals, en representació dels antics costums. També hi participen un gran nombre de tractors, molts d’ells considerats clàssics per la seva antiguitat.

Podeu veure imatges del Tres Tombs 2015 a C.I.C.-Moià


Els Tres Tombs

La Comitiva dels Tres Tombs

comitiva del tres tombs de Moià

Comitiva dels Tres Tombs 2014. C.I.C.-Moià

A les 11 del matí, pels carrers de la vila, la comitiva formada pel banderer d’enguany -portador de la bandera del sant- acompanyat pels administradors de la Confraria de Sant Antoni, es dirigirà a la plaça Major.
A 2/4 de dotze es farà la primera benedicció dels Tres Tombs. Obriran la cavalcada el Grup de Grallers de Moià i, no cal dir-ho, el Pollo.

 

Les Benediccions

tir de cavalls beneït als Tres Tombs de Moià

Benedicció d’un tir de cavalls-2014. C.I.C.-Moià

La cavalcada dona tres voltes i a cada volta hi ha una benedicció pels animals i vehicles que hi participen. La benedicció es dóna en nom de Sant Antoni Abat, protector dels animals. Al ser el Moianès una comarca amb tradició agrícola, s’entén la popularitat d’aquesta festa a la Vila, on participen un gran nombre d’animals i vehicles, guarnits per a l’ocasió.


Carreta beneïda als Tres Tombs de Moià

Benedicció d’una carreta-2014. C.I.C.-Moià

Aquesta és una cerimònia precristiana molt antiga, comú a molts indrets de Catalunya, en la que els nostres avantpassats feien donar tres voltes al voltant d’un lloc o foc sagrat als animals que volien donar fertilitat i protegir de qualsevol mal. Al segle XII es va popularitzar demanar la benedicció a Sant Antoni pels animals d’utilitat agrícola.


Palauet Modernista del Tenor Viñas en venda
Palauet Modernista del Tenor Viñas en Venda