Ja fa dies que es troben bolets al Moianès, i forces!
Als boscs de pins, alzines i roures de l’altiplà del Moianès, al voltant de qualsevol dels deu pobles que formen part d’aquesta comarca natural situada a només 55 km de Barcelona, creixen gran varietat de bolets a l’abast dels visitants d’aquestes terres i dels qui viuen en elles.

 

Bolets collits al Moianès

Rovellons i Pinetells del Moianès. C.I.C. – Moià

 

 Els Bolets al Moianès

 

Quins tipus de bolets es troben al Moianès?

A l’Altiplà es troben varietat de bolets, però els més comuns són:

 

Els Rovellons i els Pinetells
Petits pinetells trobats al Moianès

Autor: C.I.C. – Moià

 

Si l’any és bo, aquests bolets es comencen a trobar al setembre. A l’octubre i novembre es troben amb facilitat a les pinedes assolellades de cotes altes orientades cap al sud i a les obagues que són a menys alçada. Els pots trobar arreu del Moianès, però sobretot als boscos de l’Estany, Santa Maria d’Oló i Moià. Els rovellons i els pinetells són deliciosos fets a la brasa, a la planxa o saltejats amb una mica d’oli d’oliva – et recomanem qualsevol dels olis artesans que s’elaboren a la comarca – amb all i julivert.

Les Llenegues Negres

 

Al Moianès, les llenegues es troben quan comença el fred i fins finals de desembre. Creixen en les pinedes i en boscs mixtes. Els hi agraden els terrenys calcaris i la pinassa. Surten les primeres en zones humides i fresques, i a mesura que passa l’estació en podrem trobar en zones més solejades. És un dels bolets més apreciats de la comarca. Excel·lent pels guisats i estofats de vedella i de porc. Pots trobar-la també en conserva, elaborada per empreses artesanes del Moianès i en venda a molts comerços dels pobles de la comarca.

Llenegues Negres trobades al Moianès

Llenegues Negres del Moianès

Els Fredolics
Fredolics bolets trobats al Moianès

Fredolics del Moianès. C.I.C. – Moià

 

Quan el fred estreny i comencen les glaçades els fredolics encara es poden trobar. En anys de bonança fins i tot al febrer. És un bolet molt agraït perquè si en trobes un, en trobes uns quants. Creixen a les pinedes, en terrenys calcaris, i els hi agrada l’ombra. Quant altres espècies ja no es troben, podem tornar a casa amb un bon cistell de fredolics. Aquests bolets es poden cuinar de moltes maneres, però les més populars són en sopa, remenat i truita. També els trobaràs tot l’any en conserves artesanes a botigues del Moianès.

Els Camagrocs

 

Els camagrocs creixen d’octubre fins ben entrat l’hivern arreu del Moianès. Comparteixen llocs amb les llenegues i per tant els hi agraden les pinedes i la pinassa en terrenys calcaris. Al començar la temporada, en llocs obacs i humits, i en finalitzar-la aprecien els solejats. Surten en quantitat els anys plujosos. És un bolet fàcil de trobar i de conservar. No es corca i és seca amb facilitat. Apreciat per estofats, guisats, en truita o remenat.

Camagrocs, bolets trobats al Moianès

Camagrocs al Moianès. C.I.C. – Moià

 

I si no ha anat bé la caça de bolets…

Exposició de bolets de Cal Truques a Moià

Bolets a Cal Truques, Moià

A les hores no pateixis, perquè no marxaràs del Moianès sense bolets. Els caps de setmana pots emplenar el teu cistell amb varietat de bolets ,collits a la comarca i arreu de Catalunya, i que pots trobar a botigues com Cal Truques o Cal Sens, a Moià, i als mercats setmanals de Castellterçol (dissabtes) i Moià (diumenges).

 

I tu, saps on més podem comprar bolets collits al Moianès?

 

Més imatges al web de CIC – Moià

 

 

FacebookTwitterGoogle+Compartir