Des de 2011, gràcies a l’esforç dels Armats per recuperar aquesta tradició, ajudats per la Congregació dels Dolors i la Coral de Moià, amb la participació de la Casa de Andalucía i de grups de particulars hereus de les antigues confraries, Moià torna a sentir els tocs dels tambors i els cops de les llances al terra dels seus carrers per Setmana Santa. Per uns és col·laborar en un acte tradicional, per altres una celebració plena de devoció i penitència. Però junts han assolit la recuperació d’un dels esdeveniments més importants en el tradicionari moianès.


Els Armats i la processó del Divendres Sant de Moià


Els Armats

armats-moia

Els Armats de Moià 2014. C.I.C.-Moià

14 soldats, 2 tambors i un banderer formen els Armats de Moià. Van néixer al 1815, i el seu vestuari s’ha anat refent i renovant durant dos-cents anys gràcies en gran part a les aportacions de confraries i particulars.


Armats de Moià al 2014

Evolucions dels Armats de Moià. C.I.C.-Moià

La seva missió inicial era impedir els tumults i irreverències que es cometien davant del Santíssim Sagrament en les adoracions del Dijous i Divendres Sant. Ara els podem veure presentant les seves tradicionals evolucions davant de l’església el Dijous Sant, i obrint pas a la processó de Divendres Sant.


Els Misteris


Fins a l’any 1939 hi havia 11 misteris. Varen ser destruïts a la gerra civil. Aquests són els 5 que tornen a sortir a la processó:

El misteri de l’Oració en l’hort de Getsemaní

misteri-adoracio-hort-getsemani

El misteri de l’Oració en l’hort de Getsemaní. C.I.C.-Moià

 

«El misteri dels pagesos ja és citat pel baró de Maldà en la processó de 1809. Es un pas petit portat en baiard per quatre homes.»

 


El misteri de l’Assotament

misteri- assotament-moia

El misteri de l’Assotament. C.I.C.-Moià

 

«El misteri de l’Assotament o de la Flagel·lació és un altre dels passos portats en baiard que apareixen a la descripció de la Setmana Santa de 1809 feta pel baró de Maldà»

 


El misteri de l’Enarborament de la Creu

misteri-enarborament-de-la-creu

El misteri de l’Enarborament de la Creu. C.I.C.-Moià

«El misteri de l’Enarborament de la Creu, conegut popularment com «l’Estiracordetes», depenia dels paraires i teixidors de la vila.»

 


Finca't, immobiliaria al Moianès


 

El misteri de la Mare de Déu dels Dolors

misteri-de-la-mare-de-deu-dels-dolors

El misteri de la Mare de Déu dels Dolors. C.I.C.-Moià

«El misteri de la Mare de Déu dels Dolors era l’únic que tenia la seva seu a l’església de Sant Josep. Diu la llegenda que una vegada es deixà a l’església parroquial durant la nit, l’endemà al mati trobaren que havia retornat de manera miraculosa a la seva seu de Sant Josep.»

 


El misteri del Sant Sepulcre

misteri-del-sant-sepulcre-moia

El misteri del Sant Sepulcre. C.I.C.-Moià

«El misteri del Sant Sepulcre o, com a mínim, l’imatge de Crist del seu interior és l’únic element dels passos anteriors a la guerra civil que se salvà de la destrucció i fou recuperat a partir de 1939. la imatge, potser del segle XVIII, ja degué ser contemplada pel baró de Maldà durant la Setmana Santa de 1809.»

 


La Processó


processo-moia-crist

El Sant Crist. C.I.C.-Moià

 

Al 1690 és té constància per primera vegada de l’existència de les processons de Setmana Santa a Moià. Un bisbe va veure que a les processons dels últims anys hi anaven noies de més de dotze anys vestides de blanc, amb flors al cap, el cabell descobert, maquillades i escotades. Va prohibir a les majors de 12 anys anar d’aquesta manera sota pena d’excomunió per elles i per qui les ajudes a vestir-se. L’amenaça no va tindre efecte.


sant-sepulcre-processo-moia

El Sant Sepulcre. C.I.C.-Moià

 Al llarg d’aquests dos segles les celebracions han sobreviscut a guerres i incendis, i a la prohibició de sectors intransigents que els consideraven irreverents per fer de la celebració un espectacle.


congregacio-dels-dolors-moia

La Congregació dels Dolors. C.I.C.-Moià

La Congregació dels Dolors ha sigut, des de la seva creació al 1815 fins ara, una gran defensora de la continuïtat de les celebracions de Setmana Santa. En els últims temps destaca la seva participació en els intents, junt amb els Armats i el Cor de Moià, de reprendre aquesta tradició del 1988 al 1990.
Al 2011, amb els abans anomenats i afegint-se la Casa de Andalucía i altres grups de gent, tornen a fer realitat la processó de Moià. Enguany és el cinqué des de aleshores.


Finca't, compra venda de cases i pisos


encaputxats-processo-moia

L’Enarborament de la Creu. C.I.C.-Moià

A partir dels anys 60, alguns estiuejants de Moià van integrar-se en la processó de Divendres Sant creant la Confraria de la Mare de Deu de la Tosca. Varen ser participants actius i defensors de la continuïtat dels Armats. Un exemple de la «comunió» d’habitants i forans que es dona en moltes de les activitats que es fan al Moianès.


coral-processo-moia

La Coral de Moià. C.I.C.-Moià

 

El Cor de Moià, també gran recolzador del retorn de la processó de Setmana Santa de Moià, l’acompanya amb el seu cant. En acabar la processó, a la Plaça Major, amb els misteris exposats, interpretarà el «Cant de les Agonies» com a cloenda.


A la Setmana Santa de Moià hi conviuen en harmonia sentiments religiosos i de col·laboració en actes tradicionals. La processó és de tots i oberta a la participació de tothom, sempre amb el respecte i la seriositat que aquest acte mereix.


Imatges de C.I.C.-Moià
Documentació i cites: “La Setmana Santa de Moià”, d’en Jaume Clarà i Arisa.
Aquest llibre el podeu consultar a la biblioteca de Moià


SETMANA SANTA DE MOIÀ 2015
SETMANA-SANTA-2015-cartell

Podeu descarregar el programa aquí: Setmana Santa 2015 de Moià


FacebookTwitterGoogle+Compartir