A l’altiplà del Moianès hi ha 10 pobles envoltats de boscos, rieres i rierols, on encara es pot gaudir del silenci i la natura. Molts d’ells tenen més de 1.000 anys d’història, i han sabut conservar costums i tradicions. Si passegeu pels camins que els uneixen trobareu coves, fonts, castells, ermites, masies on fer nit i un munt d’indrets i paratges de gran bellesa. Benvinguts!

 

GRANERA

Vista de Granera, poble del Moianès

Granera. C.I.C.-Moià

76 habitants
Altitud: 782 m

Granera és el poble més petit de la comarca natural del Moianès. Es va formar al voltant del Castell de Granera, al segle X, quan molts dels pobladors dels voltants varen cercar la seguretat de les defenses de la fortalesa davant les freqüents incursions dels àrabs i les lluites entre els nobles. El nucli urbà és petit, però als boscos que l’envolten podem trobar un gran nombre de masies i petits nuclis de cases, algunes reconvertides en allotjaments de turisme rural, altres en segones i primeres residències. Moltes encara romanen abandonades. Un dels molts indrets bonics per passejar que trobareu prop del poble és el Pantà del Marcet.

 

COLLSUSPINA

Vista del poble de Collsuspina al Moianès

Collsuspina. C.I.C.-Moià

338 habitants
Altitud: 901 m
Collsuspina és un bonic poblet que va néixer per la proximitat al camí ral de Vic a Manresa. Lloc de parada i fonda dels viatgers del segle XVI, a poc a poc va anar creixent al voltant de l’hostal Can Xarina i després, al voltant del carrer Major. A finals del segle XIX, Collsuspina va agafar anomenada com a lloc saludable per la qualitat del seu aire i aigua, i molta gent de l’època feia estades al poble per recuperar-se de malalties pulmonars. Ara és un poble tranquil, voltat de boscos, amb boniques masies i cases on gaudir d’una escapada rural a la natura. Si esteu al poble, no deixeu d’anar a les Coves del Toll, important jaciment prehistòric on vivien els nostres avantpassats més llunyans. Altre lloc que us recomanem és el Bosc de Casanovas, una petita i màgica roureda prop del nucli urbà.

 

L’ESTANY

L'Estany, poble del Moianès

l’Estany. C.I.C.-Moià

411 habitants
Altitud: 870 m
Aquest poblet del Moianès va néixer al segle X, a la vora d’un estany dessecat fa quasi 500 anys per evitar epidèmies. Es va formar al voltant del Monestir de Santa Maria de l’Estany, qui va ser senyor d’aquestes terres durant segles i va tindre una gran influència a tot el Moianès. A redós del vent del nord, sota el Puig de la Caritat, en una petita vall voltada de muntanyes, l’Estany ha crescut a poc a poc i amb cura, integrant amb harmonia les noves construccions i les cases de pedra velles i restaurades. Molts dels habitatges són de segona residència. L’Estany és un lloc bonic per passar-hi els caps de setmana i les vacances gaudint de l’aire pur, la natura i la tranquil·litat.


Finca't immobiliaria al Moianès


SANT QUIRZE SAFAJA

Vista del poble Sant Quirze Safaja al Moianès

Sant Quirze Safaja. C.I.C.-Moià

659 habitants
Altitud: 627 m
Sant Quirze Safaja és un petit poble que es va formar cap al segle XI, quan es va construir l’església parroquial. Una dotzena de cases es varen alçar al voltant de l’església cercant la protecció que aleshores oferien les sagreres, gràcies als acords de Pau i Treva, que varen declarar aquests espais inviolables. La major part dels habitants de Sant Quirze vivien en un gran nombre de masies escampades i en petits nuclis de població. El poblet està voltat de boscos, cingleres i torrents, amb paratges de gran bellesa com la bauma de l’Espluga. A començaments del segle XX es varen construir dos sanatoris a causa de la qualitat de l’aire d’aquests boscos, recomanables per a la recuperació de malalties pulmonars. Ara, Sant Quirze Safaja és un poble voltat d’urbanitzacions de cases amagades entre els arbres, moltes d’elles primeres residències de gent que treballa a la zona metropolitana de Barcelona i que aprecien la qualitat de vida que ofereix el Moianès.

 

MONISTROL DE CALDERS

Paisatge de Monistrol de Calders al Moianès

Monistrol de Calders. C.I.C.-Moià

686 habitants
Altitud: 447 m
Monistrol de Calders va ser una parròquia de Calders fins al 1934, any en qué es va independitzar. Es va formar al segle XI, al voltant de l’església, com molts dels pobles del Moianès. Era un lloc estratègic, perqué s’hi creuaven els camins per anar de Manresa a Girona i de Sabadell a Moià. Monistrol està situat en una zona muntanyosa, amb moltes serralades i rieres. L’erosió de l’aigua sobre les pedres ha format gorgs, balmes i còdols de gran bellesa, alguns d’ells espectaculars com els Gorgs Blaus. També es troben un gran nombre de fonts, amagades als boscos que envolten el poble. Tanmateix és de destacar el gran nombre de barraques de vinya, construïdes amb pedres i de dissenys curiosos, moltes d’elles en bon estat.

 

CASTELLCIR

Santa Coloma Sasserra, esglèsia del poble de Castellcir

Santa Coloma Sasserra-Castellcir. C.I.C.-Moià

704 habitants
Altitud: 773 m
Castellcir era un municipi sense nucli urbà, format per masies disperses pel seu territori. Als anys 70 es varen començar a construir edificacions al voltant d’unes poques cases de treballadors del segle XIX que formaven l’anomenat carrer de l’Amargura, ara carrer Major. Voltat de boscos, com tots els poblets de l’altiplà del Moianès, va esdevenir a finals del segle XX en un atractiu lloc on tenir la 2a residencia; en aquests anys va experimentar un fort creixement. El nucli urbà és modern, però no així el que trobem als seus voltants. Al segle X ja tenim constància del Castell de Castellcir i d’esglésies com la de Sant Andreu i de Santa Coloma Sasserra. I moltes de les masies que hi ha al seu territori tenen centenars d’anys. Si us agrada passejar, us recomanem que ho feu per la Sauva Negra, una fageda exuberant en vegetació, a pocs minuts caminant des del nucli urbà.

 

CALDERS

Esglèsia de Calders, poble del Moianès

Esglèsia de Calders. C.I.C.-Moià

953 habitants
Altitud: 552 m
Tot i que el Castell de Calders fou el centre del terme a l’Edat Mitjana, aquest és un poble format inicialment al voltant de l’església de Sant Vicenç i de la plaça Major. Més tard es va desenvolupar, a poc a poc, seguint la vora del camí ral de Manresa a Vic, en els segles XVI i XVII. En els seus inicis era un lloc amb unes poques cases, un ferrer i un hostal per fer parada i fonda en el camí. Com altres pobles del Moianès, tenia un important nombre de masies en el terme, a més d’alguns petits nuclis de població i veïnats. Algunes d’aquestes masies s’han rehabilitat com a primeres residències i allotjaments rurals. Prop de Calders podem trobar bonics indrets com la Font de les Tàpies o l’Alzina de l’Erola.

 

SANTA MARIA D’OLÓ

Vista del poble de Santa Maria d'Oló al Moianès

Santa Maria d’Oló. C.I.C.-Moià

1060 habitants
Altitud: 542 m
Santa Maria d’Oló és un poble nascut al segle IX al voltant del Castell d’Oló i l’església parroquial. La seva història té períodes de gran convulsió social a causa de la repressió que va exercir el Monestir de l’Estany quan va ser amo del territori durant 250 anys. També va ser època d’agitació social el segle XVII, amb la persecució de bruixes a la comarca i la lluita contra els bandolers que feien assalts als camins i masies del Moianès. Aquesta zona del Moianès era de difícil accés fins a la construcció de l’Eix Transversal. En els darrers anys, el poble ha crescut força i és visitat els caps de setmana i períodes de vacances per amants de la natura, caminants i cercadors de bolets; als boscos que l’envolten n’hi ha força.

 

CASTELLTERÇOL

Castellterçol, poble del Moianès

Castellterçol. C.I.C.-Moià

2.402 habitants
Altitud: 726 m
Castellterçol és el segon poble en importància al Moianès. Nascut al voltant de l’església parroquial, sota la protecció del Castell de Terçol, va patir importants saquejos al segle XIII que quasi el fan desaparèixer. Amb el pas del temps es va recuperar fins a convertir-se en una vila, amb mercat i gran nombre de fires que activaren el comerç. A començaments del segle XX va agafar anomenada com a bon lloc per estiuejar. Castellterçol és un poble molt actiu, amb gran nombre de fires, festes i activitats que mantenen vives les tradicions culturals d’aquestes terres. També trobarem a les terres del seu terme llocs interessants per visitar, com ermites, poues de glaç, dòlmens i un gran nombre de fonts on fer un glop i descansar una estona.


Finca't compra venda de cases i pisos al Moianès


 

MOIÀ

Panoràmica de Moià, capital del Moianès

Moià. C.I.C.-Moià

5.766 habitants
Altitud: 717 m
La Vila de Moià va néixer al segle X en un lloc estratègic, el camí que anava de Manresa a Vic. Sota la protecció del Castell de Clarà, ara en ruïnes, i creixent al voltant de l’Església de Santa Maria, va tindre ja als seus inicis un palau comtal i un mercat. Exerceix la capitalitat de la comarca del Moianès des de fa més de 1.000 anys. En els darrers temps ha tingut un fort creixement de població a causa de l’alta qualitat de vida que proporciona. És un poble voltat de rierols, conreus i boscos. Ric en patrimoni històric i cultural, disposa d’un fort i ampli teixit associatiu que manté les tradicions i el folklore vius. Un clima i aire saludables, una important producció d’aliments de cultiu i cria ecològica, un teixit comercial de proximitat i de serveis de qualitat, i un munt d’activitats per a totes les edats, fan de Moià i el Moianès un lloc ideal on viure o tindre una segona residència.


Podeu veure més imatges del Moianès a C.I.C.-Moià


 

FacebookTwitterGoogle+Compartir