Fa 1.000 anys defensava als pobladors i cases d’una part del Moianès. Sota la seva protecció va néixer el poble de Castellterçol. Fa 500 anys es va construir una masia aprofitant les muralles i construccions anteriors. Ara, part d’aquesta masia es dedica a l’allotjament rural. Un lloc per fer una estada en un entorn natural a l’ombra d’unes pedres mil·lenàries.


El castell de Terçol o Sant Miquel de Castellterçol


Castell de Castellterçol

Castell de Castellterçol. C.I.C.-Moià

 

El Castell

Tot i l’existència d’una primera menció documental del castell de l’any 898 no s’han conservat testimonis materials d’aquest període fundacional. Les restes arqueològiques documentades, així com els elements que defineixen i caracteritzen el castell avui en dia, és a dir, el conjunt arquitectònic format pel perímetre de la muralla, el fossat, l’església romànica de Sant Miquel i l’edifici residencial, daten de principis del segle XII. Corresponen, doncs, a una nova planificació de l’espai de residència senyorial, ja dins d’una mentalitat plenament feudal, planificació duta a terme pels Xetmar, llinatge que senyorejà el castell fins al 1259, quan, per venda, passà al domini del monestir de Santa Maria de l’Estany. Tanmateix, el castell, tal com ens ha arribat fins als nostres dies, és fruit de l’evolució històrica, marcada pels canvis d’usos i activitats.


Fincat, immobiliaria al Moianès


Ermita castell de Castellterçol al moianes

Ermita de Sant Miquel. C.I.C.-Moià

L’Ermita

L’Ermita de Sant Miquel és una capella romànica de principis del segle XII; conserva la seva configuració original i la trobem citada en el testament de Tedmar Mir, el 1111. Té adossada una sagristia, gairebé tan gran com la capella, que va ser construïda durant el segle XIX.


Ermita i castell de Sant Miquel

Castell i ermita de Sant Miquel de Castellterçol.C.I.C.-Moià

Per visitar

Els carreus dels murs del Castell-Tersol són el testimoni mil·lenari d’una autèntica història per descobrir. El castell està obert al públic i es fa una visita comentada el segon diumenge d’octubre durant l’Aplec del Remei (a partir de les onze del matí), i el darrer dissabte de juliol abans del concert d’estiu (a partir de les vuit del vespre). Si voleu concertar una visita la resta de l’any, envieu-nos un e-mail i ens posarem en contacte amb vosaltres: info@castell-tersol.org


Palauet Modernista del Tenor Viñas en venda
Palauet Modernista del Tenor Viñas en Venda

Text del web castell-tersol.org, on podreu trobar més informació del castell, l’ermita i l’allotjament rural.
Imatges de C.I.C.-Moià


FacebookTwitterGoogle+Compartir